Tu hľadaj...
HORE
Dych & Meditácia Joga jogová prax

Význam dýchania a sústredenia mysle na začiatku jogovej praxe

žena sedí na joga podložke v skríženom sede, oči má zatvorené
157 Views

Joga je úžasné cvičenie, ktoré nám umožňuje objaviť harmóniu a pokoj aj priamo z pohodlia svojho domova. Na začiatku mojej vlastnej jogovej praxe ako aj všetkých mojich online a živých hodín venujem vždy niekoľko minút pozornosť dýchaniu a sústredeniu mysle.

Dýchanie je základným prvkom v joge a hrá kľúčovú úlohu, keď chceme prepojiť pohyb s mysľou. Výhodou úvodného prehĺbenia dychu je, že nás spája s naším vnútorným ja a pomáha nám prekonať rušivé myšlienky, ktoré často stoja v ceste plnohodnotnej jogovej praxi.

Precvičovanie vedomého dýchania nám umožňuje upokojiť a spomaliť náš vnútorný svet a pripraviť sa na nastávajúce cvičenie. Je to ako otvorenie brány k prítomnému okamihu a k prijatiu všetkého, čo do svojho vnútra praxou jógy prinášame.

žena sedí na joga podložke v skríženom sede, dlane má spojené pred srdcom, oči zatvorené

Sústredenie mysle na začiatku jogy je rovnako dôležitým aspektom cvičenia. Pomáha nám zamerať sa na seba a na prítomný okamih. Tým, že myseľ sústredíme (či už na dych alebo prítomný okamih alebo na mantru), otvárame si cestu k hlbšej a zmysluplnej praxi. Sústredenie mysle nám pomáha sa odpojiť od vonkajšieho sveta a vytvoriť intíme prepojenie so svojím telom, mysľou a dychom.

Pravidelné praktizovanie vedomého dýchania a sústredenia mysle na začiatku jogy prináša mnoho výhod. Pomáha nám relaxovať, znížiť hladinu stresu a vybudovať silný mentálny základ pre svoju jogovú prax. Taktiež nám umožňuje lepšie pociťovať a prepojiť sa so svojím telom, čo nám pomáha vykonávať pohyby a asány s presnosťou a jasným zámerom.

Je jedno akej joge sa venujete, či dynamickej, power alebo meditatívnej, nezabudnite venovať čas úvodnému sústredeniu mysle a vedomému dýchaniu. Tieto jednoduché, no zároveň dôležité kroky vám umožnia nájsť vnútorný pokoj a rozšíriť svoju prax na novú úroveň.

Pripravte si teda svoj joga priestor, zatvorte oči, prepojte sa so svojim dychom a oddajte sa počas svojej joga praxe sebapoznávaniu a pokoju.

Ak hľadáte online jogu s podrobnými inštrukciami vyskúšajte členstvo na mojej premium stránke. Nájdete tam viac ako 230 joga cvičení rôznych úrovní, štýlov a trvania s podrobnými inštrukciami. Po registrácii získate automaticky 7 dní zadarmo prístup ku všetkým videám. Začnite kliknutím sem.

Miesto pre jogu | Blog

«

»

Zanechaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow Me on Instagram