Tu hľadaj...
HORE
Inšpirácia

Jednoduchý návod ako dodržať svoje novoročné predsavzatie

1047 Views

Dali ste si minulý rok nejaké novoročné predsavzatie? Dodržal toto predsavzatie niekto z vás, kým neuspel, aby si ho dnes mohol zo zoznamu vyškrtnúť? 

Kým sa zamyslíte nad odpoveďou (ktorú si rada prečítam dole v komentároch), poviem vám ako som dopadla ja. 

Keďže sa živím jogou aj moje novoročné predsavzatia s ňou bývajú spojené. Dala som si teda ako predsavzatie naučiť sa stojku na rukách (rok predtým to bolo zvládnuť minimálne jeden zhyb). 

Výsledok? Neviem ani jeden zhyb a ani stojku na rukách. 

Pravda je taká, že tieto predsavzatia boli príliš všeobecné, neuchopiteľné a hlavne zasadené do vzdialenej budúcnosti. 

Potrebujeme plán, ktorý je jasný a hlavne zasadený do PRÍTOMNOSTI. Len vtedy dokáže byť udržateľný.

PDF plánovač - stiahnuť.

Stiahnite si jednoduchý návod ako si vytvoriť vlastný plán.

Ak už teraz spochybňujete či splníte svoje tohtoročné predsavzatie, postupujte podľa týchto krokov, a verím, že úspech vás neminie.

1. OKAMŽITÉ USPOKOJENIE

Dlhodobo dokážeme pracovať len na tom, čo nás naozaj baví. 

Aby nás niečo bavilo potrebujeme opätovne zažívať pocit úspechu. Vidina úspechu, keď si dávame novoročné predsavzatie sa veľmi rýchlo rozmaže, pretože tento úspech nie je v prítomnosti dosiahnuteľný a my tak stratíme zameranie a veľmi ľahko zídeme z cesty.

Vytvorte si plán, ktorý bude úspešný, v ktorom nemôžete zlyhať. 

Predstavte si ako každý deň zvládnete jednoduchú úlohu, ktorá vo vás vyvolá okamžité uspokojenie, pretože ste dodržali svoj plán na daný deň a ste o krok bližšie k splneniu svojho novoročného predsavzatia.

Znie to príliš jednoducho, že? A aj je! Len sa musíte zbaviť predstavy, že veľké zmeny prichádzajú rýchlo. 

Keď si úlohu rozložíš na jednotlivé zvládnuteľné kroky, nemusíš čakať na úspech, ktorý sa dostavuje na samom konci putovania – veď vytváraš sériu drobných úspechov počas celej cesty!

Dan Millman | Zákony Ducha

Len si spomeňte na to ako ste naposledy začali s nejakou premenou. Pustili ste sa do toho s najväčším odhodlaním, ktoré však po čase vypršalo. Okamžité uspokojenie nahradí pocit nátlaku a nevôle z príliš veľkých očakávaní a nárokov na seba samého.

Nastavte sa na úspech, jedine tak nezlýhate.

CHCE TO ZMENU MYSLENIA

Ísť proti tomu, čo nám tzv. wellness priemysel podsúva, ktorý láka na VEĽKÉ výsledky a RÝCHLE riešenia. Nenechajte sa oklamať. 

Cesta k cieľu nie je rýchla ani priamočiara, nemá jasný začiatok a ani koniec.

Ella Woodward
Cesta k úspechu nie je nikdy rovinatá

Splnenie novoročného predsavzatia môže trvať mesiac alebo rok alebo aj viac a JE TO JEDNO, pretože každý sme iný, každý máme iné časové možnosti.

Neexistuje jedno riešenie pre všetkých (ďalší mýtus wellness priemyslu). Inak bude môcť pristupovať k svojmu predsavzatiu mamička na materskej, inak študentka vysokej školy a inak žena po 40-ke na plný pracovný úväzok.

Chcete ale vedieť tajomstvo? Bez ohľadu na to v akej životnej situácií sa momentálne nachádzate, výsledky môže každý dosiahnuť, a dokonca aj zo dňa na deň.

Ako, pýtate sa?

Tak, že si vytvoríte jednoduché, ľahké a udržateľné kroky, ktoré dokážete plniť TERAZ a ktoré vám dokážu priniesť okamžité uspokojenie.

BUĎTE K SEBE ÚPRIMNÝ

Skúste si predstaviť koľko času REÁLNE potrebujete, aby ste svoje novoročné predsavzatie dokázali splniť? Ak neviete posúdiť koľko času vám to zaberie, musíte sa zamyslieť nad tým aké kroky potrebujete urobiť, aby ste svoje novoročné predsavzatie dosiahli.

Aby ste mi rozumeli, nehovorím tu o predsavzatiach typu: chcem prestať fajčiť, to si vyžaduje zaťať sa a zotrvať v tom, nedá sa k tomu pristupovať postupne.

Hovorím o predsavzatiach typu: „chcem schudnúť, chcem spevniť telo, chcem sa naučiť__“ To sú ciele, ktoré sa dajú rozkúskovať na mini ciele s časovým rozmedzím. 

Takže, ak už viete koľko času asi trvá taká premena, skúste sa zamyslieť nad tým, koľko zo SVOJHO času dokážete REÁLNE venovať tomuto novoročnému predsavzatiu a podľa toho si nastavte plán.

V JEDNODUCHOSTI NÁJDEŠ ÚSPECH

Jednoduché znamená zvládnuteľné.

Rozkúskujte si svoje novoročné predsavzatie. Zoberte si papier a pero a spíšte si, čo všetko obnáša splniť to svoje predsavzatie. Pôjdem príkladom.

Tento rok je moje predsavzatie naučiť sa pozíciu Eka Pada Rajakapotasana, Kráľ Holubov. Vôbec nie jednoduchá vec, ani pre niekoho, kto má jogu v popise práce. 

Eka Pada Rajakapotasana, pozícia Kráľ Holubov

Je jasné, že budem musieť precvičovať isté pozície, vďaka ktorým získam flexibilitu pre zvládnutie tejto pokročilej asány.

Teda moje prvé rozkúskovanie bude vyzerať asi takto: Viem, že táto pozícia je hlboký záklon a preto si vyžaduje flexibilitu v prednej časti trupu, zároveň mobilitu v ramenných a bedrových kĺboch.

Ako to môžem ešte viac rozkúskovať?

Flexibilita v prednej časti trupu si vyžaduje predĺženie brušných svalov a pretiahnutie v bedrových ohýbačoch. Pre získanie mobility v ramenných kĺboch potrebujem trénovať pozície, ktoré ramená externe a interne otáčajú. Napokon, aby som dosiahla mobilitu v bedrách, potrebujem posilniť sedacie svaly, ale aj pracovať na pozíciach, ktoré externe rotujú nohu.

Čo s touto informáciou ďalej? 

Priradiť ku každému cieľu jeden krok, ktorý bude pre mňa časovo zvládnuteľný a pre moje telo prijateľný.

V mojom prípade budú tieto kroky jogové asány, napr. Pozícia Ustrasana krásne predlžuje brušnú stenu aj otvára hrudník a zároveň naťahuje bedrové ohýbače, pozícia Virasana spojená s pozíciou Gomukhasana mi pomôže otvoriť ramená a zároveň ňou pretiahnem aj bedrové ohýbače. Pomocou pozície Polovičný mostík posilním sedacie svaly a zároveň pracujem na flexibilite v prednej časti trupu. 

Ďalej už len stačí prideliť časové rozmedzie k jednotlivým pozíciam, teda kedy a ako často ich budem cvičiť a je to. Vytvorila som si jednoduchý a udržateľný plán, ktorý dokážem začleniť do svojho bežného dňa bez toho, aby som pociťovala už dopredu nátlak nesplnených očakávaní.

Postupne samozrejme môžem prejisť na pokročilejšie pozície, teda môj plán nie je striktný, je flexibilný a rastúci s každým mojím úspechom 😉

KAŽDÝ DEŇ ĎALŠÍ KROK

Tento návod vznikol hlavne preto, že sama si prechádzam obdobiami kedy je pre mňa ťažké ísť za cieľom. Vtedy je dôležité poznať malé kroky, z ktorých sa tento cieľ skladá. Kroky, ktoré môžem do svojho života zaradiť ihneď.

A aj ak by som na nejaký deň alebo týždeň zlyhala budem vedieť presne kde som skončila a kde mám pokračovať. Jednoducho, takto rozkúskovaný plán počíta s tým, že niekedy nebudeme môcť alebo sa nebudeme cítiť na dodržanie plánu.

To najdôležitejšie je však pokračovať! Aj ak na chvíľu prestaneme, nevzdať to a veriť si, že svoje novoročné predsavzatie splníme.

Dala som vám návod.

STIAHNITE SI HO TU.

Som v tom s vami.

Aké je vaše tohtoročné predsavzatie?

Ak neviete ako v joge postupovať k výsledkom vyskúšajte členstvo na mojej premium stránke. Nájdete tam viac ako 230 joga cvičení rôznych úrovní, štýlov a trvania s podrobnými inštrukciami. Po registrácii získate automaticky 7 dní zadarmo prístup ku všetkým videám. Začnite kliknutím sem.

Miesto pre jogu | Blog

«

»

Zanechaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow Me on Instagram