Tu hľadaj...
HORE
Inšpirácia Joga návod

Tajomstvo flexibility – sústreďte sa na tieto pozície

498 Views

Ak túžite po väčšej pohyblivosti a pružnosti, jóga je skvelou voľbou pre dosiahnutie týchto výsledkov. Väčšia flexibilita je pre mnohých dôležitým míľnikom v jogovej praxi, pretože nám umožňuje hlbšie preniknúť do pozícií a o to viac rozvíjať naše telo. 

Preto sa s vami chcem podeliť o jogové pozície, na ktoré sa môžete zamerať, ak je vaším cieľom primárne zlepšenie flexibility. 

Pozdrav slnku

Pre tých, ktorí sú viac naklonení dynamickej jogovej praxi je najideálnejšie cvičiť Pozdrav slnku (Surya Namaskar). Táto sada asán zahŕňa pohyby, ktoré posilňujú a naťahujú celé telo. Je to vynikajúci spôsob ako sa nielen zahriať, ale aj rozvinúť svoju pohyblivosť, čo v konečnom dôsledku povedie k väčšej flexibilite. Doporučujem začať troma kolami Pozdravu slnku A a postupne sa prepracovať k piatim kolám. Neskôr pridať jedno alebo dve kolá Pozdravu slnku B.

Pes pozerajúci sa dole

Pes pozerajúci sa dole alebo strieška (Adho Mukha Svanasana) je skvelou asánou, v ktorej naťahujeme celú zadnú stranu tela, od piat, cez zadok a chrbát až po krk. Pravidelným precvičovaním tejto pozície budete rozvíjať flexibilitu hamstringov (t.j. zadná strana stehien) a lýtok a tiež preťahovať chrbticu po celej jej dĺžke.

S pozíciou Pes pozerajúci sa dole sa v mojich joga videách stretnete najčastejšie. Tu je pár mojich online joga lekcií pre začiatočníkov a stredne pokročilých, v ktorej precvičujeme pozíciu striešky:

Joga pre zdravé kríže

Jemná joga pre rovný chrbát

Ranná dynamická joga – motivácia do dňa

Pozícia motýlika

Pozícia motýlika (Baddha Konasana) je vynikajúca pre zvýšenie flexibility vnútorných stehien. V polohe otvárame bedrovú oblasť a zároveň posilňujeme pridružené svaly ako sú bedrové ohýbače, sedacie svaly aj hlboké stabilizačné svalstvo.

Pozíciu motýlika pridávam veľmi rada do svojich joga lekcií, pretože od kedy ju cvičím zaznamenala som veľký pokrok vo flexibilite svojich vnútorných stehien. Tu je pár online joga lekcií, v ktorých si pozíciu Baddha Konasana môžete spolu so mnou precvičiť:

Pozitivita

Meditačná ranná joga

Koreňová čakra – Muladhara

Pozícia hlavy ku kolenu v sede 

Pozícia hlavy ku kolenu v sede (Janu Sirsasana) je asána, ktorá kombinuje výhody pozície motýlika a striešky. Zlepšuje flexibilitu chrbta a zadnej strany stehien, zároveň otvára bedrovú oblasť. Je ideálna pre tých, pre ktorých je poloha striešky neprístupná, či už z dôvodu oslabených svalov v ramenách a zápästiach alebo zníženej flexibility chrbta.

Janu Sirsasana je jednou zo základných predklon v sede, pretože je to ľahšia varianta predklonu s oboma vystretými nohami. Aj preto ju často používam vo svojich online joga lekciách. Dám vám na výber zopár z nich:

Upokojujúca joga na večer

Životaschopnosť (zo série Joga detox)

Spomaľ a užívaj (pokročilý)

Flexibilita je cesta nie cieľ

Pamätajte, že dôležité je cvičiť s trpezlivosťou a bez nátlaku. Flexibilita sa vyvíja postupne, a preto sa neponáhľajte. Pri každom cvičení sa sústreďte na správne dýchanie a hľadajte v polohe pohodlie – akési pohodlie v nepohodlí 😉

Verím, že tieto pozície vám pomôžu zlepšiť flexibilitu tela. Nezabudnite, že je dôležité cvičiť pravidelne a k cvičeniu jogy pristupovať trpezlivo. Každé telo je jedinečné, a preto sa každý z nás môže vyvíjať iným tempom. Užívajte si proces a dôverujte svojmu telu.

A pamätajte, že hlavným cieľom jógy je nielen rozvíjanie flexibility, ale aj vnútornej harmónie a pokoja. Buďte k sebe láskavý a zhovievavý,  výsledky prídu s pravidelným cvičením.

Miesto pre jogu | Blog

«

»

Zanechaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow Me on Instagram