Tu hľadaj...
HORE
Joga jogová prax

Ako zlepšiť svoju flexibilitu pomocou jogy

1095 Views

Keď premýšľate o flexibilite v joge pravdepodobne si predstavíte ako viete v stoji bez problémov dosiahnuť na zem alebo ako sú vaše kolená úplne otvorené v pozícii motýlika a možno si predstavujete ako ladne a bez námahy zdvihnete celé telo do pozícii mostíka. Ako keď sme boli deti, že?  😉

No keď sa o to pokúsite dnes, zdá sa to nemožné, a tak sa do pozície s nevôľou tlačíte a bolí vás to a potom odídete z hodiny alebo zastavíte online video s tým, že vaše telo nie je takto stavané, a tak sa rozhodnete, že joga nie je pre vás. 

Joga nás robí flexibilnými

Na to, aby ste získali v joge flexibilitu, musíte sa naučiť ako pomôcť telu ísť do pozície hlbšie. Keď viete, čo v joge máte robiť a prečo, výsledky sa dostavia skôr a je nepravdepodobné, že si pri tom ublížite.

Takže pokračujte v čítaní, aby ste zistili, ako zlepšiť ohybnosť tela za kratší čas pomocou jogy, alebo sa do toho vrhnite priamo s mojim joga videom zameraným presne na tento účel Joga pre úplných začiatočníkov: keď nemáš flexibilitu ani silu.

Joga pre flexibilitu

Keď idete na hodinu jogy alebo pozeráte online video, inštruktor vám pravdepodobne povie ako zarovnať svoje telo v pozícii. Ak nie a vy len kopírujete to, čo ju/ho vidíte robiť, pravdepodobne by ste si mali nájsť iného inštruktora (myslím to vážne!).

V joge je veľmi dôležité nielen zarovnanie tela v asánach, ale aj to, čo robiť s každým hlavným svalom alebo časťou tela, aby asána(pozícia) splnila svoj účel. Je totiž veľký rozdiel robiť hlboký predklon s tým, že sa ťahám rukami k zemi a robiť hlboký predklon s tým, že chcem pretiahnuť zadnú stranu nôh a chrbta. 

Hneď pochopíte prečo.

Ako si zlepšiť flexibilitu zadných stehien

Základnú vec, ktorú pre zdravú flexibilitu potrebujete pochopiť je to, že nič v tele nie je izolované a všetko je prepojené. V jednoduchosti povedané každý sval je prepojený s nasledujúcim svalom, šlachou či kĺbom alebo kosťou a ten s ďalším a ďalším, po celej dĺžke tela, od chodidiel až po hlavu.

O.K., ale čo to znamená, pýtate sa.

To znamená, že napríklad v predklone naťahujete celú zadnú časť tela od hlavy po päty. A ak v predklone len ťaháte ruky k zemi a čelo ku stehnám, tak ku svojej flexibilite nijako neprispievate.

Musíte si uvedomiť, že sa potrebujete natiahnuť cez lýtka, hamstringy(zadná strana stehien), zadok aj chrbticu.

Takže nabudúce, keď sa pokúsite o predklon, urobte to takto:

Ako si zlepšiť flexibilitu bedier a vnútorných stehien

Začnite tým, že k sebe budete úprimný a príjmete fakt, že ak veľa necvičíte, vaše telo je prirodzene stuhnuté. Dokonca aj najľahšie vyzerajúca joga asána ako je tá na obrázku (baddha konasana a.k.a. motýlik) sa môže zdať veľmi náročná, a už to vás môže od jogy odradiť.

Nenechajte sa odradiť. Je to v poriadku.

Hlavným cieľom NIE je dostať kolená úplne k podlahe, ale natiahnuť vnútorné stehná a zmobilizovať boky a pánvu, takže akonáhle v pozícii pocítite ako sa vaše vnútorné stehná naťahujú, ako sa boky zapájajú a pánva je naklonená dopredu, vedzte, že to robíte správne.

Takže nabudúce, keď budete cvičiť pozíciu motýlika, skúste to takto:

Ako si zlepšiť flexibilitu v pozícii ťavy, keď sú vám záklony nepríjemné

Záklony chápu mnohí nesprávne. Väčšina mojich študentov si myslí, že ohnutie chrbtice dozadu, teda záklon, znamená jednoducho zakloniť sa čo najviac dozadu a asánu pretrpieť.

To je nielen kontraproduktívne pre vašu flexibilitu, ale aj veľmi nebezpečné.

Záklon je jednoducho natiahnutie prednej časti tela, od prednej strany stehien cez bedrové ohýbače (dôležitá skupina menších svalov, ktoré prechádzajú cez pánvu od stehna až po krížovú chrbticu) až po hrudník a hrdlo. Pri správnom vykonaní záklonu sa dokážu krásne natiahnuť a tým pádom uvoľniť.

Keď sa snažíme pretiahnuť prednú časť tela, treba myslieť na to, že svaly na zadnej strane tela sa musia zapojiť.

Takže keď budete nabudúce precvičovať pozíciu ťavy, skúste to takto:

Na jogu nepotrebujete byť flexibilný

Je jasné, že keď neviete čo a ako máte v joge precvičovať pre žiadaný výsledok a jogu cvičíte len tak, raz za čas podľa toho, čo vás online alebo v nejakom joga štúdiu osloví, budete sklamaný. Ak chcete dosiahnuť výsledky v joge, potrebujete vedieť, čo máte robiť, na čo sa sústrediť a ako si asány prispôsobiť, keď ste začiatočník.

Verím, že týchto pár základných a jednoduchých krokov vám rýchlo a hlavne bezpečne prinesie zlepšenie flexibility.

Ak ste začiatočník a neviete ako začať, môžete si so mnou zadarmo zacvičiť 7-dňový kurz pre začiatočníkov na mojom youtube kanáli.

Alebo si môžete vyskúšať prístup na moju premium joga stránku, kde ponúkam podrobnejší Joga kurz pre začiatočníkov a taktiež mnoho ďalších joga videí pre začiatočníkov.

Miesto pre jogu | Blog

«

»

Zanechaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow Me on Instagram