Tu hľadaj...
HORE
Joga jogová prax

5 kľúčových zásad ako bezpečne cvičiť jogu doma

1028 Views

Jedna z najlepších vecí na joge je, že sa môže cvičiť kedykoľvek a kdekoľvek, vrátane z domu. 

Čo ak ste ale začiatočník a s jogou nemáte žiadnu alebo minimálnu skúsenosť. Čo ak chcete robiť jogu v súkromí alebo si nemôžete dovoliť míňať peniaze za každú hodinu jogy? Možno vo vašom okolí ani nie je žiadne jogové štúdio alebo jednoducho vám nesedí rozvrh.

A tak premýšlate či je pre vás bezpečné cvičiť jogu doma. Je to bezpečné a dokonca so správnym know-how aj viac prospešné ako hodina v joga štúdiu.

Stačí dodržať niekoľko zásad, ktoré sú pre bezpečnosť v joge kľúčové.

Zvoľte si jogu, ktorá pre vás bude bezpečná 

Ak neviete presne čo a ako cvičiť najlepšie bude vyhľadať si nejake online joga video. Dobrý zdroj joga videí v slovenčine aj češtine nájdete na Youtube. Nedoporučujem cvičiť jogu podľa anglických videí pokiaľ neovládate angličtinu na vysokej úrovni.

V prvom rade si na Youtube vyhľadajte jogu podľa toho, na čo by ste radi svoje cvičenie zamerali. Ak nemáte žiadnu skúsenosť s jogou alebo sa menej hýbete dajte si vyhľadať Joga pre úplných začiatočníkov

Vyberte si pár videí, ktoré sa vám pozdávajú a najskôr si pomocou myšky zrýchlene prejdite priebeh celého cvičenia, aby ste na prvý pohľad vedeli posúdiť či dané joga cviky zvládnete. 

Na mojom Youtube kanáli nájdete napríklad video Joga pre začiatočníkov: Ako uvoľniť telo aj myseľ a taktiež Joga pre úplných začiatočníkov: keď nemáš flexibilitu ani silu. To prvé video som vytvorila pre ľudí, ktorí nepoznajú jogu, menej sa hýbu a potrebujú skôr uvoľniť napätie v tele. Naopak to druhé je o niečo viac intenzívne, ale pozície sú stále vhodné pre začiatočníkov. V oboch videách podrobne popisujem zarovnanie tela, aby bolo pre každého cvičenie, čo najbezpečnejšie a hlavne malo na telo ten správny efekt.

Spomaľte a počúvajte, čo vám nahovára telo

Je veľmi dôležité, aby ste si ako začiatočník zvolili pomalé jogové videá, aby ste rýchlo neprechádzali z pozície do pozície, aby ste mali šancu pozície predýchať a pochopiť, čo vášmu telu aká pozícia dáva. 

V joge sa snažíme spomaliť tok myšlienok pomocou hlbokého dychu. Prepojiť myseľ s telom, aby sme dokázali odhadnúť, čo si presne telo žiada. A telo dáva tých náznakov mnoho, žiaľ naše ego ich veľakrát ignoruje.

Tu je pár signálov, ktoré pri joge netreba ignorovať:

  • Ak vás pozícia obmedzuje v dýchaní alebo musíte dych zadržiavať, telo vám pravdepodobne nahovára, aby ste pozíciu upravili, teda buď zjemniť tlak alebo natiahnutie.
  • Ak sa v pozícii trasiete alebo sa v nej cítite slabo, telo vám asi nahovára, že na túto pozíciu ešte nenastal čas a bude bezpečnejšie ak odcvičíte nejakú jednoduchšiu variantu.
  • Ak cítite v pozícii bolesť, mali by ste z pozície odísť a nesíliť sa do nej.

Využite jogové pomôcky

Spomínam si, keď som doma s jogou začínala ako som sa vyhýbala cvičeniam s jogovými pomôckami. Vravela som si, že je to zbytočná investícia. Ako veľmi som sa mýlila! Aj dnes, 12 rokov potom, využívam jogove pomôcky pravidelne.

Jogove pomôcky sú všestranné. Môžu pozície zjednodušiť alebo naopak zťažiť. Najviac sa však používajú pre správne zarovnanie tela, aby ste jogovu pozíciu bezpečne odcvičili.

Najčastejšie sa pri joge stretnete s joga blokom a joga opaskom. Pre hlboké uvoľnenie a pri obmedzenej mobilite môžete použiť joga bolster a meditačný vankúšik. Vo veľa prípadoch pomôže aj stena a deka alebo aj vankúš z gauča 🙂

Neporovnávajte sa s nikým

Ako začiatočník sa budete pri sledovaní videá sústrediť na to, čo robí inštruktor a prirodzene sa budete snažiť, aby vaše telo čo najlepšie zrkadlilo, to čo vidíte u inštruktora. Pozor však na to, aby ste sa nestratili v porovnávaní na toľko, že zabudnete na dych.

Správny učiteľ jogy vás navedie ako sa do pozície dostať aj ako z nej odísť. Taktiež vám dá tie správne pokyny ako v pozície zarovnať telo a čo v pozícii posilňujeme alebo naťahujeme. Tým pádom sa naučíte cvičiť jogu podľa toho, čo cítite a nie toho, čo vidíte.

Toto je asi najdôležitejšia rada pre začiatočníkov: Ak budete cvičiť vizuálnu jogu môžete si ublížiť a taktiež vytvoriť zlé návyky, ktoré môžu mať o pár dní či mesiacov nepríjemný následok vo forme seknutia alebo bolesti.

Cvičte pre seba

Cvičenie jogy doma je bezpečné a ak sa budete riadiť citom a stále budete mať na mysli tieto zásady tak dosiahnete dlhotrvajúce výsledky.

V joga štúdiu sú hodiny vedené, aby uvoľnili a posilnili telo, nie vždy však dokážu uspokojiť vaše špecifické potreby. Sama to vídím na mojich živých hodinách. Niekto potrebuje pracovať na flexibilite bedier, iný viac na posilnení stredu tela a ďalší sa chce naučiť stojku.

A práve preto je cvičenie jogy doma niekedy výhodnejšie.

Moje online joga videá tvorím presne s týmto nastavením mysle. Každý hľadá v joge niečo iné a preto sa snažím o to, aby boli moje joga videá rôznorodé, aby si každý našiel to svoje. Viem, že cvičiť doma môže byť odstrašujúce a vo svojich videách na to myslím a preto sa v každom snažím podrobne popísať zarovnanie tela, čomu sa vyvarovať a ako si pozície prispôsobiť, aby bolo pre každého cvičenie, čo najbezpečnejšie a hlavne malo pre vaše telo ten správny efekt.

Vyskúšajte členstvo na mojej premium stránke. Nájdete tam viac ako 230 joga cvičení rôznych úrovní, štýlov a trvania s podrobnými inštrukciami. Po registrácii získate automaticky 7 dní zadarmo prístup ku všetkým videám. Začnite kliknutím sem.

A aký typ jogy potrebuje vaše telo najviac? Dajte mi vedieť v komentároch.

Miesto pre jogu | Blog

«

»

Zanechaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow Me on Instagram