Tu hľadaj...
HORE
Joga jogová prax

3 jogové pozície keď ste nervózný

žena na joga podložke leží so spojenými chodidlami a kolenami otvorenými do strán
190 Views

Vedeli ste, že negatívne emócie sa môžu ukladať v bokoch? Boky sú časť tela, v ktorej zvyčajne uchovávame stres, napätia a dokonca nevyriešené emócie. Našťastie, joga ponúka cvičenia na uvoľnenie neželaných emócií. Nasledujúce jogové pozície praktizujeme (dnes už prirodzene, bez rozmýšľania), keď potrebujem uvoľniť napätie v bokoch a uzemniť sa.

Pozícia holuba (Eka Pada Rajakapotasana)

žena na joga podložke cvičí polohu holuba

Pozícia holuba je hlboko liečivá poloha, ktorá otvára oblasť bokov a dokáže uvoľniť nahromadené emócie. Začnite v polohe nízkeho výpadu a predné koleno položte pod seba na podložku, druhú nohu natiahnite dozadu, tak aby sa pánva priblížila čo najbližšie k podložke. Postupne uvoľnite trup ponad prednú nohu a nájdite si pohodlnú polohu. Dbajte na to, aby ste neležali na boku.

Zhlboka sa nadýchnite do oblasti bokov a zhlboka vydýchnite, to umožní všetkým uloženým emóciám vyplávať na povrch a uvoľniť sa.

Pozícia jašterice

Pozícia jašterice je podobná ako nízky výpad, no o niečo hlbšie otvára oblasť bokov. Začnite v pozícii nízkeho výpadu, predné chodidlo vysuňte na hranu podložky, aby boli obe vaše dlane zvnútra chodidla. Koleno zadnej nohy môžete nadvihnúť, ale rovnako tak ho môžete nechať na podložke. Prvých pár dychov zotrvajte s dlaňami na podložke, potom môžete skúsiť prejisť hlbšie do polohy, napríklad na predlaktia alebo na joga blok. Môžete byť v polohe statický a vysielať nádychy a výdychy do oblasti bedier alebo môžete jemne krúžiť ramenami nad zápästiami.

Pozícia motýlika v ľahu (Supta Baddha Konasana) 

žena na joga podložke leží v polohe motýlika

Túto asánu určite poznáte, už možno z detstva. Pozícia motýlika taktiež krásne otvára bedrá, panvovú oblasť a tiež vytvára flexibilitu vo vnútorných stehnách. Ľahnite si na podložku s ohnutými kolenami a pätami pri sebe. Pomaly otvorte kolená k podložke a chodidlá držte pri sebe, no tiež ich otvárajte. Zhlboka dýchajte a s každým výdychom vnímajte ako sa negatívne emócie vyplavujú von z tela. Môžete si aj jemne masírovať bedrové kĺby.

Toto je len pár jogových asán, ktoré môžu pomôcť uvoľniť napätie vo vaších bedrách a rozpustiť emocionálnu energiu, ktorá sa tam ukladá. Na mojej premium stránke nájdete celé joga lekcie rôznych trvaní, ktoré sú cielené na uvoľnenie napätia v bokoch. Ak vás členstvo na premium stránke neosloví (máte 7 dní zadarmo) môžete nájisť aj veľa podobných joga lekcií zadarmo na mojom youtube kanáli

Nezabúdajte, že joga je nielen o fyzickom cvičení, ale aj o vnútornej práci s emóciami a mysľou. Pri cvičení týchto jogových pozícii sa sústreďte na dych a dovoľte nech sa uložené emócie uvoľnia.

Miesto pre jogu | Blog

«

»

Zanechaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow Me on Instagram