Tu hľadaj...
HORE
Joga návod

Návod na polohu: Hlboký predklon v stoji (Uttanasana)

žena v hlbokom predklone ukazuje ako sa správne táto poloha cvičí
163 Views

Uttanasana alebo po slovensky hlboký predklon v stoji sa radí k asánam pre začiatočníkov, i keď je pre mnohých dotknúť sa zeme rukami zo stoja nadľudský výkon. Samotný názov polohy nám napovedá, že ide o intenzívny hlboký predklon: V náze Uttanasana znamená „u“ = intenzívny a „tan“ = natiahnutie.

Výhody hlbokého predklonu v stoji

Hlboký predklon v stoji je veľmi účinná jogová pozícia, ktorá naťahuje svaly nôh, ako sú hamstringy, sedacie svaly aj lýtka, a tiež prináša hlboké natiahnutie pozdĺž cejej chrbtice.

Keď sa predkláňame k zemi vnášame do tela novú energiu, pretože podporujeme správne prekrvenie mozgu a zmierňujeme stres a úzkosť. Okrem toho, pravidelné cvičenie hlbokého predklonu v stoji môže pomôcť s trávením, bolesťami hlavy a tiež uvoľniť napätie v krku a pleciach.

Kontraindikácie

Ak máte problémy s chrbticou, ako je skolióza alebo vysunutá platnička, je dôležité byť opatrný a v prípade obáv konzultovať cvičenie so svojím lekárom. Tiež by ste sa mali vyhnúť tejto pozícii, ak máte akékoľvek akútne zranenie nôh alebo kolien. Okrem toho, ľudia s hyperflexibilitou či problémami so srdcom by mali hlboký predklon v stoji vykonávať s opatrnosťou a vchádzať do polohy aj vychádzať z polohy postupne, pomaly a s vždy s dychom. Počúvajte svoje telo a cvičte túto jogovú pozíciu s mierou, bez násilného naťahovania.

Hlboký predklon v stoji je skvelým spôsobom ako natiahnuť chrbát, zlepšiť trávenie a zmierniť stres. Pamätajte však na opatrnosti a rešpektujte svoje telo.

Ako správne cvičiť hlboký predklon v stoji

Hlboký predklon v stoji precvičujem takmer v každej svojej video joga zostave, ale dve sú venovaná špeciálne hlbokému predklonu v stoji a jeho variáciam:

Joga pre začiatočníkov: Základné polohy (Uttanasana – hlboký predklon)

Polohy v stoji (z platenej série Joga pre začiatočníkov)

Hore na obrázku je pár tipov ako sa v polohe správne zarovnať a na čo sa sústrediť. Nezabúdajte na plynulý hlboký dych. V polohe zotrvajte 2 až 5 dychov.

Miesto pre jogu | Blog

«

»

Zanechaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow Me on Instagram