Tu hľadaj...
HORE
Inšpirácia Joga

Prečo a ako by si mala začať cvičiť jogu

2050 Views

Premýšľam, že názov tohto príspevku je možno trochu zastaralý. Mám totiž dojem, že všetci okolo mňa cvičia jogu, všetci vedia prečo a ako na to.

Ale viete čo? Nie je to tak.

Určite, počuli už o nej, možno aj chodia cvičiť, ale na Slovensku nie je joga stále dostatočne prístupná laickej verejnosti, ktorá hľadá odpovede a možnosti online.

Môžete nájsť tisíce článkov v angličtine o všetkých aspektoch jogy, často je to až ubíjajúce, pretože je ťažké preosiať poctivé informácie cez brak. V slovenčine sú však vedomosti o joge dostupné len v malom počte. Takže poďme späť k stále relevantnej otázke: “Prečo by si mala začať cvičiť jogu”.

1. JOGA AKO TELESNÉ CVIČENIE

Pretože joga ponúka ucelený spôsob ako viesť šťastný a uspokojivý život. Keď hovorím o cvičení jogy nemám na mysli len fyzické cvičenie, myslím tým aj dýchanie, myslím tým aj meditáciu, myslím tým aj osobnú kultiváciu, aj spoločenskú náuku a myslím tým aj duševný vývoj.

Keď sa nad tým zamyslíte, tá rovnica je veľmi jednoduchá a priamočiara. Prostredníctvom telesného cvičenia udržujete svoje telo v zdravom stave, k čomu prispievajú aj jogove dýchacie cvičenia, tie navyše ukľudňujú myseľ a vy tak získavate emocionálnu rovnováhu.

Už tieto dva postupy, ktoré tvoria len špic ľadovca komplexnej jogovej praxe, už len oni samotné dokážu zvýšiť úroveň šťastia a dodať sebadôveru.

2. JOGA AKO MEDITAČNÉ CVIČENIE

Keď však nahliadneme pod hladinu zistíme že hlavnou úlohou precvičovania asán je pripraviť telo na dlhé zotrvanie v meditácii, prostredníctvom ktorej je možné získať kontrolu nad myšlienkami, ktoré dokážu byť aj zdrojom našeho trápenia.

To má za následok kultiváciu vlastného ducha, čo vedie k rozšíreniu empatie v spoločnosti, a tým sa dostávame na úplne novú úroveň inteligencie.

Jedna vec vedie k druhej, je to prirodzený proces, ale vyžaduje si to rovnaký vklad fyzickej, mentálnej aj duševnej sily.

3. JOGA AKO NA TO

A ako by ste mali začať?

Tým, že si stanovíte reálny čas, kedy sa jogovej praxi budete venovať. Zvážte svoje možnosti. Ako často môžete cvičiť a v akú dennú hodinu. Pokiaľ nepatríte k ľudom, ktorí sa neboja plniť odvážne predsavzatia, doporučujem nastaviť si na začiatok laťku nižšie. Myslím, že stačí ak začnete s 10 až 30 minútovou praxou každý deň alebo koľko sa vám bude dať. Na mojej premium video stránke si môžete vybrať z mnohých joga štýlov v rôznych dĺžkách. Pozrite si videá tu.

Najlepšie sa cvičí ráno, než začne celý ten každodenný „humbuk“, kým všetci, a nie len tí u vás doma, spia. Nemusí to byť nejaká šialene skorá hodina, len 30 minút pred prvým ranným vtáčatkom v rodine, kedy sa vytratíte z postele na svoje zvláštne miesto, kde nebudete rušení a budete sa cítiť pohodlne.

Ak bývate samy tak máte vyhrané!

Ak aj nie ste ranné vtáča, časom si zvyknete a hlavne ak vytrváte, joga sa pre vás stane návyková a ráno budete chcieť vstávať skôr než sĺnko.

Jogu však môžete precvičovať aj večer ak nie ste príliš unavení. V každom prípade je vhodné cvičiť na prázdný žalúdok alebo minimálne 4 hodiny po hlavnom jedle.

Budte dôslední pre vlastné dobro a spoznáte kúzlo jogy 🙂

4. AKO CVIČIŤ JOGU Z DOMU

Na mojom youtube kanáli nájdete mnohé joga cvičenia pre začiatočníkov s 10-30 minútovou asána praxou.

Na tomto blogu nájdete tiež jednoduché fotografické zostavy a daľšie doporučenia ako s cvičením jogy začať, ale tiež pokračovať.

Môžete tiež vyskúšať premium členstvo Miesto pre jogu a získajte podrobné inštrukcie pre cvičenie jogy z domu. Prvých 7 dní získavate prístup zadarmo. 

Cvičíte jogu alebo by ste chceli? Akým prekážkam v joge najviac čelíte?

Miesto pre jogu | Blog

«

»

Zanechaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Follow Me on Instagram